[image]

Hästtandvård

Tandundersökning

En tandundersökning börjar med att vi tillsammans med ägaren diskuterar om hästen har eller har haft några problem med ätmönster eller vid ridning och som kan härröras till hästens tänder.

Därefter sederas hästen, det vill säga får en dos lugnande medicin. Det är ytterst osannolikt att hästar faller omkull på de läkemedel som används, men vi förstår att många hästägare upplever att det är obehagligt när hästen blir trött och ställer benen lite hur som helst.

Munhålan öppnas och belyses med en stark lampa för att se om foderrester kan ge någon indikation på att något inte står rätt till i munnen på hästen. Munhålan spolas ren så att man bättre kan inspektera. Tänderna speglas, palperas, räknas samt tändernas och bettets funktion analyseras. I det här skedet inspekteras också munslemhinna och tunga för eventuella sår eller andra fynd.

Därefter följer åtgärderna, som kan vara slipning av vassa emaljåsar eller hakar eller eller annan diagnosticerad överväxt. Det förekommer att vargtänder behöver extraheras och då utförs det efter lokalbedövning.

Vi använder det senaste i motordriven utrustning, som ger exakt precision och så liten värmeutveckling som möjligt.

Efter munundersökningen får hästen ett tandkort med fynd och åtgärder inskrivna. Kortet följer hästen och ger kontinuitet och möjligheter till uppföljning, även om hästen skulle säljas och försvinna ur Equimeds vård.