[image]

Resurser

Fölsjukvård

Vi har idag en omfattande fölpraktik. Ursula har haft ett särskilt intresse för fölmedicin sedan sin studietid i Uppsala, där otaliga nätter spenderades som fölvakt på medicinkliniken. Efter specialstudier i Gainesville, Florida 1992, blev hon ansvarig för fölavdelningen i Helsingborg, precis när fölstallet var nybyggt.

Efter att ha arbetat med fölintensivvård på klinik i några år var det svårt att överge det intresset bara för att hon började arbeta ambulerande form.

För de hästägare som vågade låta bli att åka till djursjukhus med sina dödssjuka föl erbjöd Ursula sitt kunnande i fölets hemmiljö.  Det visade sig vara ett lyckokast. Tiden är nämligen avgörande och sjuka föl blir fort dåliga bortom räddning. Men med snabb och korrekt behandling hemma blir fölen sällan så dåliga. Att flytta nyfödda och svaga föl är inte heller optimalt eftersom de har ett obefintligt immunförsvar.

Vi erbjuder full intensivvård med bl.a. permanent magsond, kontroll av syra-basstatus, syrgasbehandling, intravenös medicinering och vätsketerapi samt all annan understödjande behandling som till exempel att lära föl att dia. Föreligger särskilda behov kan vi även behandla med intravenös näringslösning.

En viktig del i framgången med fölsjukvården är att utbilda ägarna. Varje år hålls fölkursen som uppmärksammar de blivande fölägarna på tänkbara komplikationer.