[image]

Resurser

Hästbesiktning

Vi utför hästbesiktningar både på väldigt dyra och inte så dyra hästar. Vi anser att en billig häst förtjänar en lika noggrann undersökning som en dyr. Ägaren till den billiga hästen blir lika ledsen, eller ibland mer ledsen, om hästens hälsotillstånd inte uppfyller förväntningarna efter en tid.

Vi utför besiktningar som inleds med en full ortopedisk undersökning med bland annat longering på olika underlag och i olika gångarter, böjprov, palpation av skelett och leder samt visitering av hovar. Efter det följer den medicinska genomgången med ögon-, öron-, mun-, hud-, hjärt- och lungundersökningar. Vidare tittar vi på om hästen är symmetrisk eller har några exteriöra eller neurologiska avvikelser.

Den här undersökningen utförs antingen på vår poliklinik och blir då en "klinikbesiktning" eller hemma hos hästägaren och blir då en "gårdsbesiktning". Det är alltså ingen skillnad på besiktningen som sådan. Man kan välja till endoskopi av luftvägar, fullständig tandundersökning, röntgen, ultraljud, blodprover eller dopingprover efter eget önskemål.