[image]

Resurser

Hältutredning

Vi utför hält-, rygg- och ridutredningar på både tävlingshästar och hobbyhästar.

En hältutredning är som ett detektivarbete där "förhöret" med ryttaren är en viktig del i arbetet. Utredningen fortsätter med en systematisk utvärdering av sjukhistoria och kliniska fynd. Eftersom hästar inte kan tala om för oss var det gör ont, så måste man lägga bedövningar för att komma fram till vilken del av benet eller bålen som smärtan kommer ifrån. Bedövningarna ska alltid läggas nerifrån och uppåt.
Vid hältutredning använder vi mönstring på rakt spår med observation av rörelsemönstret från flera vinklar, longering på olika underlag samt ridning före och efter bedövning. Vår erfarenhet är att detta arbetssätt för oss närmare sanningen än att bedöva böjprovsreaktioner, som inte med nödvändighet är kopplade till initialhältan. Det begränsade värdet av hältundersökning med böjprov understryks också av att det inte används i någon större omfattning i de stora hästnationerna på kontinenten.

När hältan lokaliserats vidtar diagnostiska metoder. Det kan t.ex. vara röntgen eller ultraljudsundersökning.

När diagnos är fastställd vidtar behandling som kan utgöras av ledinjektioner, allmänbehandling med antiinflammatorisk medicin, sjukbeslag eller ridåtgärder.

Vi samarbetar med hovslagare, kiropraktor, massör och ryttare för att lösa problemet så bra som möjligt för din häst.
Hältutredningar utförs hemma hos kunden eller på vår poliklinik.